Cimentul auto-reparator ar produce o bacterie care să umple crăpăturile din drum atunci când acesta se deteriorează. Ideea inovatoare face parte dintr-un raport asupra viitorului autostrăzilor, conceput de compania de ingineri Arup, relatează Daily Mail.
Raportul, care analizează posibile tendințe care ar putea apărea în industria construcțiilor până în 2050, ia în calcul și înlocuirea suprafețelor convenționale de drum cu panouri solare care ar putea încărca vehiculele electrice și topi zăpada.
Vopseaua sensibilă la temperaturi ar putea genera avertismente în formă de fulgi de zăpadă care să indice scăderea temperaturii și condiții de gheață.
Numărul bicicliștilor și al pietonilor este foarte probabil să crească, iar autoturismele electrice ar putea deveni mai frecvente, cu o performanță crescută datorită dezvoltărilor științifice.
Raportul mai sugerează că sistemele avansate de comunicații vor face mașinile mai „inteligente” și „conștiente” de nivelurile de trafic, viteză, vreme și pericole de siguranță.
Schimbările prevăzute de raport sunt deja testate în faza pilot în jurul lumii, potrivit liderului global de afaceri al Arup. „Vor schimba felul în care abordăm mobilitatea și transportul de marfă și vor asigura generațiilor viitoare o infrastructură a autostrăzilor mai sigură, mai trainică și mai bună pentru mediu”.